Draagkracht en draaglast! Hoe jij balans vindt.

Datum: 27/12/2024

Draagkracht en draaglast! Hoe jij balans vindt.

Je draaglast is te groot ten opzichte van je draaglast. Herkenbaar? Weet je, ik begrijp zo goed hoe het voelt als alles te veel lijkt te worden. Je bent continu bezig, de druk stapelt zich op en je hoofd is nooit echt stil. Je draagt zoveel—zorgen, verplichtingen, verwachtingen—dat het soms lijkt alsof je nauwelijks adem kunt halen. Dit is wat we ‘draaglast’ noemen: alles wat je op je schouders voelt drukken. Maar wist je dat er ook iets tegenover staat? Je ‘draagkracht’. Dat is het vermogen om met die last om te gaan, de kracht die je hebt om al die uitdagingen te dragen zonder te breken.

Waarom is het zo belangrijk om de balans tussen draaglast en draagkracht goed te begrijpen? Als je draaglast zwaarder is dan je draagkracht, voel je je uitgeput, gestrest, en soms gespannen, angstig somber of paniekerig. Je merkt het in je lichaam: hoofdpijn, spanning in je spieren, onrust in je lijf. Maar je merkt het ook in je hoofd: gedachten die maar blijven malen, zorgen die nooit weggaan. Het voelt alsof je altijd aan staat en nooit kunt ontspannen.

Mag ik je iets vragen? Wat als je draagkracht kon vergroten? Wat als je niet alleen de last kon verminderen, maar ook sterker kon worden in hoe je ermee omgaat? Want dat is wat er gebeurt als je je draagkracht opbouwt. Je wordt veerkrachtiger, stabieler, en je voelt je sterker en ervaart meer balans in je eigen leven. Je kunt de uitdagingen aan zonder dat ze je compleet uitputten.

Hoe vergroot je je draagkracht?

Het begint met zelfzorg en aandacht voor wat jij nodig hebt. Hier zijn een paar praktische stappen om je draagkracht te vergroten:

  1. Luister naar je lichaam Je lichaam geeft je signalen als je draaglast te zwaar wordt. Heb je vaak last van hoofdpijn of een gespannen gevoel in je schouders? Dat zijn tekenen dat je lichaam hulp nodig heeft. Neem deze signalen serieus en gun jezelf de ruimte om te ontspannen.
  2. Stel grenzen Een van de grootste bronnen van overbelasting is het niet durven stellen van grenzen. Misschien herken je het wel: je zegt vaker ‘ja’ dan goed voor je is, omdat je anderen niet wilt teleurstellen. Maar weet je, door nee te zeggen vergroot je je draagkracht. Het geeft je ruimte om op adem te komen en sterker te staan in je keuzes.
  3. Plan momenten van rust Wanneer was de laatste keer dat je écht even niets hebt gedaan? Door rustmomenten in te bouwen, geef je je lichaam en geest de kans om te herstellen. Dit zorgt ervoor dat je draagkracht toeneemt, waardoor je beter om kunt gaan met de druk die het leven met zich meebrengt.
  4. Zoek steun Je hoeft het niet alleen te doen. Weet dat het oké is om hulp te vragen wanneer je je overbelast voelt. Een luisterend oor of een coach kan je helpen om te reflecteren en de balans tussen draaglast en draagkracht terug te vinden.

Laat de balans terugkomen

Je mag van jezelf verwachten dat je sterk bent, maar dat betekent niet dat je alles alleen hoeft te dragen. Wanneer je werkt aan het vergroten van je draagkracht, ontdek je dat het leven lichter wordt. Dat de dingen die eerst zwaar voelden, beter te dragen zijn.

Mag ik je iets vragen?

Wat als je vandaag kiest voor meer rust, balans en kracht in je leven? Wat zou je dat opleveren?

Je verdient het om je goed te voelen, om stevig te staan en om weer te genieten van de dingen die je blij maken.

..Hoe lang wacht jij nog?

Lees hier mijn verhaal over de weg naar balans!

Gratis videotraining

De OntspanFormule

Gratis videotraining

De OntspanFormule

Wil jij af van die constante stress en onrust? En wil jij weten hoe je dit kun doorbreken en weer ontspanning kan ervaren?

Ontdek in 8 korte video's hoe je stress en onrust kunt doorbreken.
Zit je vast in een constante stroom van gedachten en voel je je opgejaagd, zelfs in rustige momenten? In deze korte videotraining leer je hoe je weer rust in je hoofd en balans in je leven kunt vinden, met praktische tips die je direct kunt toepassen.

✔ Ontvang eenvoudige, krachtige stresstips die je direct helpen om te ontspannen.
✔ Werkblad om de inzichten praktisch toe te passen en te integreren in je dagelijks leven.
✔ Gratis kenniswebinar van 15 minuten: "Rust in je hoofd."

Misschien vind je deze blogs ook interessant: