Bevrijd jezelf!
Waarom doen we vaak dingen die we eigenlijk niet willen?
Ken je dat gevoel? Je hebt het zo vaak gezegd: “Dit wil ik eigenlijk helemaal niet doen.” Of je weet dat er een keuze is die beter bij je past, maar toch blijf je vastzitten in oude patronen. Waarom is dat zo? Weet je, ik begrijp zo goed hoe dat voelt. Het kan zo frustrerend zijn om te merken dat je steeds weer dingen doet die tegen je eigen wensen ingaan. Maar je bent niet alleen, en er is een reden voor.
Ons zenuwstelsel speelt hierin een grote rol. Soms lijkt het wel alsof ons lichaam de leiding overneemt, zonder dat we daar echt bewust van zijn. Wanneer we in een staat van stress of spanning staan, schakelt ons lichaam over op een soort automatische piloot. Dit komt doordat ons zenuwstelsel ons probeert te beschermen, ook al voelt dat voor ons niet altijd zo. Het lichaam kiest dan vaak voor de bekende en veilige weg, zelfs als die keuze niet in lijn is met wat we echt willen. Let op: dit betekent niet dat we niet verantwoordelijk zijn voor wat we doen. Alleen is er wel een goede reden voor.
Waarom gebeurt dit?
Je zenuwstelsel is als een beschermer. Wanneer je in een situatie terechtkomt die stressvol aanvoelt(waar je zenuwstelsel dus ‘gevaar’ signaleert, zelfs als het subtiel is, wordt je lichaam in een vecht-, vlucht- of bevriesstand gezet. Het maakt keuzes op basis van veiligheid, niet op basis van wat je hart misschien wil. Dit zorgt ervoor dat je terugvalt in patronen, dingen doet die vertrouwd zijn of keuzes maakt die de minste weerstand bieden.
Misschien herken je dat wel: je zegt vaker ‘ja’ dan je zou willen, omdat het veiliger voelt dan een ‘nee’. Of je blijft hangen in een situatie die je ongelukkig maakt, omdat verandering onbekend terrein is. Deze reactie is niet bewust; het komt voort uit een diep verlangen van je lichaam om je te beschermen.
Hoe doorbreek je dit patroon?
Het eerste dat je mag doen, is met mildheid naar jezelf kijken. Weet dat je lichaam altijd het beste met je voor heeft. Maar het betekent niet dat je hierin moet blijven hangen. Door je bewust te worden van deze automatische reacties, kun je leren om nieuwe keuzes te maken. Keuzes die wél passen bij wat jij echt wil.
De te nemen stappen
Hier zijn enkele praktische stappen om je te helpen:
- Herken je automatische patronen De eerste stap is bewustwording. Stel jezelf de vraag: “Waarom maak ik deze keuze?” Is het omdat het voor jou voelt als de meest veilige optie? Of komt het echt vanuit je hart?
- Neem tijd voor rust en ontspanning Wanneer je zenuwstelsel tot rust komt, creëer je ruimte voor betere beslissingen. Ademhalingsoefeningen en momenten van rust helpen je om uit de automatische stressmodus te komen en bewustere keuzes te maken.
- Oefen kleine ‘nee’s’ Begin klein. Durf eens ‘nee’ te zeggen tegen een klein verzoek. Elke keer dat je dit doet, leer je je zenuwstelsel dat het veilig is om voor jezelf te kiezen.
- Stel jezelf de vraag: wat wil ík echt? Dit lijkt misschien simpel, maar het kan verrassend lastig zijn. Door jezelf af te vragen wat jij echt wilt, zonder rekening te houden met wat anderen van je verwachten, begin je te luisteren naar je hart.
Weet je, het is helemaal oké dat je af en toe vastzit in keuzes die je niet wilt maken. Het is een menselijk proces, en je hoeft het niet perfect te doen. Maar de eerste stap is bewustwording: leren luisteren naar wat jij écht nodig hebt, en niet altijd wat je zenuwstelsel uit veiligheid kiest.
Mag ik je daarom vragen: Wat als je vandaag voor jezelf zou kiezen? Wat als je lichaam leert dat het veilig is om vanuit je hart te leven? Welke keus zou jij dan maken?
Wil jij de eerste stappen zetten? Neem dan deze stap!