Ken je dat gevoel? Je hoofd blijft maar doorgaan, gedachten blijven malen en hoe hard je ook probeert, je komt er niet uit. Je piekert over dingen die gebeurd zijn, over wat er nog moet komen en over wat anderen misschien van je denken. Hoe stop ik met piekeren en tobben? Als je dit jezelf afvraagt, ben je niet alleen.
Je bent niet ‘zwak’ of ‘negatief’ omdat je veel nadenkt. Je brein is simpelweg gewend om steeds nieuwe scenario’s te bedenken, in een poging om controle vast te houden. Maar in plaats van oplossingen, levert dit vaak alleen maar méér onrust op. Gelukkig kun je leren omgaan met negatieve gedachten, zodat ze je niet langer in hun greep houden.
Hoe stop ik met piekeren en tobben als mijn hoofd maar blijft doorgaan?
Piekeren voelt vaak alsof je actief met een probleem bezig bent, maar in werkelijkheid draai je in rondjes. Je hersenen blijven dezelfde gedachten herhalen, zonder tot een oplossing te komen. Dit komt doordat piekeren een onbewuste poging is om onzekerheid weg te nemen. Maar in plaats van je gerust te stellen, blijf je gevangen in een eindeloze stroom van ‘wat als’-scenario’s.
Wat maakt piekeren zo lastig om te stoppen?
- Je brein zoekt zekerheid. Piekeren voelt alsof je controle probeert te krijgen, maar het maakt je juist onzekerder.
- Het voelt ‘nuttig’. Misschien denk je: Als ik er maar lang genoeg over nadenk, komt er een oplossing. Maar meestal gebeurt dat niet.
- Je gedachten voelen als de waarheid. Hoe vaker je een negatieve gedachte herhaalt, hoe meer je erin gaat geloven, ook als hij niet klopt.
Dus, hoe kun je deze vicieuze cirkel doorbreken?
Omgaan met negatieve gedachten: praktische technieken die werken
Het goede nieuws is dat je niet hoeft te vechten tegen je gedachten. Je kunt leren om ze op een andere manier te benaderen. Hier zijn enkele technieken die je helpen om minder te piekeren en meer rust te ervaren:
- De 5-minutenregel: Stel jezelf de vraag: Kan ik hier NU iets aan veranderen? Zo ja, doe dan een kleine actie. Zo nee, sta jezelf toe om er maximaal 5 minuten over na te denken en laat het daarna los. Dit traint je brein om minder in eindeloos gepieker te blijven hangen.
- Schrijf je gedachten op: Vaak voelen gedachten overweldigend omdat ze in je hoofd blijven rondzweven. Door ze op te schrijven, dwing je jezelf om ze concreter te maken. Soms zie je dan direct dat ze minder logisch of nuttig zijn dan ze voelden.
- De ‘is dit echt waar?’-techniek: Piekergedachten zijn vaak gebaseerd op aannames. Stel jezelf de vraag: Is dit een feit of een gedachte? Dit helpt je om onderscheid te maken tussen realiteit en angstgedachten.
- Laat je gedachten uitrazen: In plaats van te vechten tegen negatieve gedachten, kun je ze juist even volledig toelaten. Ga 10 minuten zitten en schrijf álle zorgen op die in je opkomen, zonder filter. Vaak merk je daarna dat het piekeren afneemt.
- Fysieke beweging als reset-knop: Piekeren is een mentale activiteit, maar het beïnvloedt je lichaam. Door te bewegen (bijvoorbeeld een wandeling maken), verander je je focus en geef je je brein een signaal om los te laten.
Door deze technieken toe te passen, train je jezelf om op een andere manier met je gedachten om te gaan. En dat betekent niet dat negatieve gedachten nooit meer komen, maar wel dat ze minder grip op je krijgen.
Je hoeft niet gevangen te blijven in je gedachten
Ik weet hoe het voelt als je hoofd overuren draait. Het lijkt soms onmogelijk om eruit te komen. Maar weet je? Je kúnt hier iets aan doen. Je kunt leren om negatieve gedachten los te laten en meer rust te ervaren.
De Ontspanformule helpt je om op een eenvoudige, praktische manier meer grip te krijgen op je gedachten en je stressreacties te verminderen. In 8 korte video’s ontdek je hoe je piekeren doorbreekt, leer je hoe je zenuwstelsel reageert op stress en krijg je praktische technieken om negatieve gedachten los te laten.