Waarom altijd ‘aan staan’ slecht voor je is

Datum: 23/08/2024

Altijd ‘aan staan’

Heb je vaak het gevoel dat je altijd ‘aan’ staat? Dat je continu alert bent en er iets kan gebeuren, zonder ooit echt te kunnen ontspannen? Dit gevoel van constante paraatheid kan een grote rol spelen in je leven. Het kan veel invloed hebben op de beleving van je leven, maar ook kan het veel eisen van je gezondheid en welzijn. Vandaag bespreek ik graag de nadelige effecten van voortdurend in een staat van alertheid zijn en geef ik je ontspanningstips om even écht te ontspannen.

Waarom ‘aan staan’ slecht voor je is

Continu ‘aan staan’ en in een staat van alertheid verkeren, ook wel de bekende “vecht-of-vlucht” modus genoemd, kan leiden tot verschillende negatieve gevolgen voor je gezondheid. Wanneer je zenuwstelsel constant geactiveerd is, produceert je lichaam stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. En let op, deze hormonen zijn ontzettend nuttig in noodsituaties. Alleen je lichaam weet niet het verschil tussen écht gevaar en ingebeeld gevaar door bijvoorbeeld piekeren. En wist je dat deze hormonen op lange termijn echt schadelijk voor je kunnen zijn?

Schadelijke gevolgen van continue ‘aan staan’ 

Wat kan er zoal ontstaan?

  • Chronische stress: continu ‘aan staan’ kan leiden tot chronische stress, wat je immuunsysteem verzwakt en je vatbaarder maakt voor ziekten;
  • Slaapproblemen: je kunt moeite hebben met in slaap vallen of doorslapen, wat leidt tot vermoeidheid en verminderde concentratie;
  • Spanning en pijn: langdurige spanning kan leiden tot fysieke klachten zoals hoofdpijn, nek-, spier en rugpijn;
  • Angstige en sombere gedachten: constant alert moeten zijn kan veel invloed hebben op je gemoedstoestand en gedachten. Het kan je angstig of somber maken bijvoorbeeld;
  • Ernstige ziekten op lange termijn: continu stress (aan staan) kan op langere termijn ook ernstige ziekten veroorzaken. Het is dus ook echt onze verantwoordelijkheid dit serieus te nemen. Let op: Ik zeg dit niet om je bang te maken, vandaar dat ik hier ook verder zeker niet op inga, maar ik zie het wel als mijn taak om dit te zeggen. Het is belangrijk genoeg om serieus te nemen.

Wat kan jou helpen?

Het is ontzettend belangrijk om regelmatig tijd voor jezelf te nemen en prioriteit te geven aan ontspanning. Wat jou bijvoorbeeld al zou kunnen helpen:

  • Plan dagelijkse momenten van rust in je agenda, zelfs als het maar voor een paar minuten is;
  • Creëer een rustgevende routine voor het slapengaan en houd je eraan. Door regelmatig tijd voor jezelf te nemen, kun je de negatieve effecten van constant ‘aan’ staan tegengaan en je algehele welzijn verbeteren. En zeker, ik weet het, vaak zit het op een dieper niveau en vraagt het om heling en oplossingen op een dieper niveau. Neem ook dat serieus. Je kan hier in elk geval al mee beginnen en ik ben er graag voor je als je ook dat diepere niveau aan wil pakken.

Ik heb nog iets voor je wat kan helpen om te ontspannen. Zorg ervoor dat je alleen bent en niet gestoord word. Maak dan gebruik van de volgende oefening met deze link. Succes 🙂

https://www.youtube.com/watch?v=f46-HCDL2jU&list=PLrOJuGCYJ5ActHtg7xlYsa4x3hNdS4u86

Gratis videotraining

De OntspanFormule

Gratis videotraining

De OntspanFormule

Wil jij af van die constante stress en onrust? En wil jij weten hoe je dit kun doorbreken en weer ontspanning kan ervaren?

Ontdek in 8 korte video's hoe je stress en onrust kunt doorbreken.
Zit je vast in een constante stroom van gedachten en voel je je opgejaagd, zelfs in rustige momenten? In deze korte videotraining leer je hoe je weer rust in je hoofd en balans in je leven kunt vinden, met praktische tips die je direct kunt toepassen.

✔ Ontvang eenvoudige, krachtige stresstips die je direct helpen om te ontspannen.
✔ Werkblad om de inzichten praktisch toe te passen en te integreren in je dagelijks leven.
✔ Gratis kenniswebinar van 15 minuten: "Rust in je hoofd."

Misschien vind je deze blogs ook interessant: