Hoe jij los van anderen kunt functioneren en meer kunt genieten.
Maakt bovenstaande zin wat in jou los? Functioneer jij zo vaak helemaal niet los van anderen?
Voel je je vaak gevangen in de verwachtingen van anderen, alsof je leven wordt bepaald door wat zij van je vinden? Dit kan een enorme bron zijn van onrust, spanning en een gevoel dat je nooit echt kunt ontspannen.
Veel mensen ervaren helaas deze druk en verliezen hierdoor hun eigen stem en wat ze zelf belangrijk vinden. Ik spreek ze heel regelmatig!
Mensen die tegen me zeggen: ‘Albert, het klinkt misschien gek, maar eigenlijk ben ik op zoek naar wie ik zelf nu ben’.
Het goede nieuws is dat je kunt leren om los van anderen te functioneren, zonder dat dit betekent dat je egoïstisch of ongevoelig wordt.
Het draait om balans: het vinden van innerlijke rust door onafhankelijkheid, terwijl je nog steeds betekenisvolle relaties onderhoudt en op een gezonde manier in verbinding staat met anderen.
Waarom onafhankelijkheid innerlijke rust brengt
Onafhankelijkheid betekent niet dat je alles alleen moet doen of dat je geen verbinding meer hebt met anderen. Het gaat erom dat je in staat bent je eigen keuzes te maken, zonder dat je constant afhankelijk bent van de goedkeuring van anderen. Wanneer je je vrij voelt om je eigen weg te gaan, zonder de last van verwachtingen, ervaar je meer innerlijke rust. Je leert om te vertrouwen op je eigen oordeel en ontdekt wat echt belangrijk is voor jou.
Innerlijke rust komt niet van het voldoen aan wat anderen van je willen, maar van trouw zijn aan jezelf! Trouw zijn aan je eigen waarden, trouw zijn aan datgene wat voor jou belangrijk is. Door te leren los te komen van de goedkeuring en verwachtingen van anderen, creëer je ruimte voor persoonlijke groei, vreugde en een dieper gevoel van geluk.
Maar hoe kun je dat nu echt in de praktijk gaan brengen?
1. Zelfreflectie
Neem regelmatig de tijd om na te denken over je eigen waarden, doelen, wat jij écht belangrijk vindt en wat jou echt gelukkig maakt. Dit helpt je om duidelijk te krijgen wat voor jou belangrijk is, los van wat anderen willen.
2. Stel grenzen
Het stellen van gezonde grenzen is super belangrijk om je eigen ruimte en rust te bewaken. Durf nee te zeggen tegen dingen die niet in lijn zijn met jouw waarden en behoeften, zelfs als anderen er anders over denken. Onthoud: onvoorwaardelijke liefde is geen onvoorwaardelijke tolerantie.
3. Oefen zelfcompassie, wees mild voor jezelf
Wees mild voor jezelf. Begrijp dat je niet perfect hoeft te zijn en dat je niet altijd aan de verwachtingen van anderen hoeft te voldoen. Oefen positieve zelfspraak en wees mild als je een fout maakt. Zie het niet langer als fout, maar als leermoment. Ik weet het, dit vraagt oefening, maar het is zeker mogelijk!
4. Bewustwording van invloeden
Herken de momenten waarop je beslissingen maakt op basis van andermans verwachtingen. Vraag jezelf af: “wat wil ík echt?” Dit bewustzijn kan je helpen om keuzes te maken die beter aansluiten bij je eigen behoeften.
5. Oefen bewust ‘zijn’ in plaats van ‘doen’
Bewust ‘zijn’ en je aandacht richten op wat er allemaal is in het hier en nu, kan je helpen om in het moment te leven en je minder bezig te houden met wat anderen van je denken. Door je aandacht te richten op het hier en nu, kun je stress verminderen en meer genieten van het leven en de (kleine) mooie momenten die er zijn.