Zelfvertrouwen (2): Hoe herken ik dat nu?

Datum: 25/02/2022

Misschien vraag je jezelf af: stel dat ik een laag zelfvertrouwen heb, wat ervaar ik daar dan van?

Stel:
….Je moet vanavond naar een verjaardag. Je staat voor je kledingkast en denkt: wat zal ik vanavond eens aandoen? In het ene voel ik me te dik, bij het ander kledingstuk staat de kleur me niet zo en van dit laatste kledingstuk zal persoon x wel wat vinden. Je hebt helemaal geen zin om te gaan, want wat zullen ze wel niet van je denken…Je hoopt dat je weer niet zo’n flater slaat als de vorige keer, want toen voelde je jezelf toch akelig! Eigenlijk diep in je hart, voel je jezelf soms een mislukkeling… 

Of: je bent op je werk en krijgt opbouwende feedback. Je voelt jezelf als persoon helemaal wegglijden.. Niets waard, mislukt, kan niets goed doen…

Of: je zit nog op school en maakt deel uit van een klas. Je hebt constant het gevoel dat je je moet op boxen richting je klasgenoten. Je voelt je niet veilig in de klas en heel onzeker…

Of: je merkt aan jezelf dat je dingen doet die je eigenlijk helemaal niet wilt! Je bent niet in staat om te voelen wat je wilt, je gaat snel mee in de visie van een ander en zegt zonder dat je dat zelf wilt ‘ja’.

Een laag zelfvertrouwen herkennen

Herken jij jezelf hierin of weet je dat soortgelijke situaties ook bij jou spelen? Mogelijk kamp ook jij met een laag zelfvertrouwen! Hoe herken je dit eigenlijk bij jezelf? 

Er zijn een aantal dingen waar je een laag zelfvertrouwen aan kunt herkennen:

  • Je hebt het gevoel dingen altijd verkeerd te doen;
  • Je zoekt vaak naar bevestiging of waardering;
  • Je hebt altijd kritiek op jezelf;
  • Een ander is of doet het altijd beter;
  • Je cijfert jezelf vaak weg;
  • Je bent vaak verlegen.

Dit is een greep uit een aantal kenmerken. Herkenbaar en mogelijk confronterend voor je? Weet dan, je hoeft hier niet de rest van je leven tegen aan te lopen! Je kunt er echt wat aan doen. Je hoeft het ook niet alleen te doen!  Hoe fijn zou het zijn als je jezelf zou gaan waarderen en je niet hoeft te vergelijken met een ander en gewoon jouw ding kan doen zonder je iets aan te trekken van de (mogelijke) visie van een ander?

Waar komt je onzekerheid en gebrek aan zelfvertrouwen vandaan?

Ik wil je uitdagen: Denk de komende dagen eens na over de vraag: Welke angst veroorzaakt nu je onzekerheid en gebrek aan zelf vertrouwen? Je begrijpt, een antwoord op deze vraag is van groot belang! Als je er op de juiste manier mee omgaat, opent het deuren naar herstel! Durf je het aan om mij een berichtje te sturen met jouw antwoord op deze vraag?

Gevolgen voor de lange termijn

Een negatief zelfbeeld heeft ook gevolgen op de langere termijn. Het gaat jouw gedrag bepalen en kost je veel energie, terwijl het je niet oplevert wat je hoopte. Je komt in een cirkel terecht. Faalangst kan ook een logisch gevolg zijn, evenals psychische stoornissen zoals een eetstoornis, dwangstoornis of angststoornis.  

”Ik weet mezelf weer te accepteren zoals ik ben. Ik ben goed in wat ik doe en wie ik ben. Anderen hoeven niets van mij te vinden en als ze dat doen, heb ik daar geen boodschap aan. Het is zo fijn om zo in het leven te kunnen staan. Ik kan weer genieten!”

Ga jij de uitdaging aan om jezelf (weer) te accepteren zoals je bent?! 

Onze eerste blog over zelfvertrouwen ook al gelezen?

Misschien vind je deze blogs ook interessant: